Bijna elke organisatie werkt met gevaarlijke stoffen, in het bedrijfsproces of op plekken waar je minder snel aan denkt zoals de technische dienst en schoonmaak. Je wilt natuurlijk niet dat werknemers hierdoor ziek worden. Wist je dat jaarlijks circa 3000 mensen overlijden omdat ze in het verleden met gevaarlijke stoffen gewerkt hebben? Vanwege dit hoge aantal stelt de Nederlandse Arbeidsinspectie sinds 2022 veel aanvullende eisen aan de RI&E op het gebied van gevaarlijke stoffen. Een RI&E waarin de gevaarlijke stoffen niet opgenomen zijn, wordt gezien als een RI&E die helemaal afwezig is. Dat betekent dat je daarvoor direct een boete kunt krijgen.
Organisaties moeten in kaart brengen met welke producten met gevaarlijke stoffen er wordt gewerkt en alle veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) verzamelen. Vervolgens moeten jullie voor elk product een grenswaarde opstellen, idem voor alle productcomponenten. Voor alle activiteiten die met de producten worden uitgevoerd moet de blootstelling worden berekend én de beheersmaatregelen die jullie daarbij gebruiken in kaart gebracht. Kortom, een zeer tijdrovende klus
Onze module maakt deze klus een stuk gemakkelijker. Je kunt hiermee in bulk VIB’s uploaden. De software ondersteunt je verder bij het uitlezen van de bestanddelen en risico’s en het koppelen van beheersmaatregelen. Dit wordt integraal verwerkt in je RI&E in MijnPrO®. Met Mijn Gevaarlijke Stoffen ben je hier nog maar 5 % van de tijd aan kwijt, die jullie nodig zouden hebben als je bijvoorbeeld van Stoffenmanager of Chemrade gebruik maakt. Onze module is in samenwerking met TNO ontwikkeld en gevalideerd.
We verwachten op termijn aanvullende applicaties te lanceren, bijvoorbeeld voor werknemers om te gebruiken op de werkvloer of om minder schadelijke alternatieven voor producten op te zoeken. Lees hier meer over de tarieven van Mijn Gevaarlijke Stoffen en klant worden.